A fenyőtűből készült tea egy hagyományos vad étel, ami különféle egészségügyi ellátásokra alkalmas aromás olajainak és magas C-vitamin tartalmának köszönhetően. A fenyőtűből készült teát érdemes kipróbálni a téli megfázás és a légúti fertőzések enyhítésére. Annak ellenére persze, hogy régóta használják, egyelőre még nincs meggyőző klinikai bizonyíték, ami alátámasztaná a fenyőtű tea egészségügyi ellátásait. Éppen ezért soha ne használjuk orvosunk megkérdezése nélkül, illetve a hagyományos kezelések helyettesítésére.
Az amerikai indiánok ezt a teát már évszázadok óta használják gyógyításra. Amikor az eupai telepesek jöttek a kontinensre és a C-vitamin hiánya miatt skorbutban szenvedtek, a benszülöttek megmutatták nekik a fenyőtűből készült teájukat. Ma az őslakosok még mindig ezt a teát fogyasztják a köhögés és a megfázás kezelésére.
A fenyőtű tea magas C-vitaminban, egy csésze ilyen teában ötször annyi C-vitamin van, mint egy pohár narancslében. A MayoClinic szerint a legfrissebb kutatások egyértelműen rávilgítanak arra, hogy a fenyőtűben található C-vitaminnak számos egészségügyi előnye van, többek között segít kezelni a húgyúti fertőzéseket, a megfázást, illetve segíti a vas felszívódását is.
A fenyőtűből készült teát úgy lehet elkészíteni, hogy egy maroknyi tűlevelet összegyűjtünk, amelyekről lecsípjük a barna burkolatokat a végén, majd apró darabokra vágjuk őket. Egy csésze forró vízzel leforrázzu, majd 10 percig állni hagyjuk. Ezután lehet így fogyasztani vagy mézzel édesíteni, amennyiben szükséges.