HTML

A legújabb fogyókúrás őrület: az ördögnyelv

Halottál már az ördögnyelvről? Ez a csodás ázsiai gyógynövény olyan rostokkal rendelkezik, melyek segítségével igen hatékonyan és eredményesen lehet fogyni. Az ördögnyelvnek fontos szerepe van a kalóriabevitel csökkentésében, így a felhalmozódott zsírpárnák eltüntetésében. 

 

További információ:

ördögnyelv.hu

ordognyelv.net

ordognyelvkapszula.hu

ordog-nyelv.hu

Fenyőbútor

Friss topikok

A fenyőbútor magyarországi története

2015.11.10. 11:43 jenilon

fenyő18.jpegA fenyőbútor magyarországi története alig száz éves múltra tekint vissza, sőt a hazai bútorgyártás is csak az 1800-as évek végén indult útjára önálló iparágként. De nézzük is meg e történet fontosabb állomásait.

 

Az 1800-as évek előtt a falvak ácsmesterei készítették a bútorokat is. Itt a legjellemzőbb az egyszerű szerkezet és a kivitelezés volt. Alapanyagként mindig azt a fát használták, ami épp a rendelkezésükre állt: fenyőbútort épp ezért csak a felvidéki, kárpátaljai és erdélyi területeken lelhettünk fel.

A 19. század végén a kapitalizmus megjelenésével két bútorgyár látott napvilágot: Thék Endre és Lingel Károly vezették ezeket a gyárakat. Ezeken túl persze voltak nagyobb műhelyek is, ahol szintén bútorokat készítettek.

Az első fenyőbútort gyártó cég Wendauer Józsefé volt, ám itt a fejlődés gyorsan megtorpant a háborúk miatt. 1948–1949 táján végbement a nagyipar államosítása, amelynek során a nagyvállalatok (Lingel, Szék és Faárugyár) központi irányítás alá kerültek, a kisipar összezsugorodott - a fenyőbútor gyártása a háttérbe szorult.

A termelés 1957-63 között a háromszorosára duzzadt, de a minőségi ugrás nem jelentkezett, hiszen nem voltak bútortervezők, akik létrehozták volna a választékot. A Faipari Gyártmánytervező és Szerkesztő Iroda egyenbútorokat alkotott. A 15 éves lakásépítési program, majd a házgyári építkezés (az 1970-es évtized elejétől az 1980-as évek közepéig) két bútortípusnak nyitott nagy perspektívát. Egyrészt a konyhabútornak, mert az állami lakások beépített konyhával készültek, másrészt az elemes bútoroknak, amelyek kifejlesztésében a BUBIV járt az élen. Természetesen nem fenyőbútorok voltak.

Csak a rendszerváltás hozta meg a fenyőbútor esetében a fejlődést. Az állami vállalatok asztalosai saját műhelyeket nyitottak és egyedi bútorok gyártásába kezdtek.

Szólj hozzá!

Címkék: fenyő fenyőbútor

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyobutorok.blog.hu/api/trackback/id/tr28067330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása